tips og ting

Julekjolen

Får du også lyst på ein ny kjole kvar einaste jul? redlace_grande

Det gjer eg. Men som alltid før ein kjøper nye klede, synes eg det er ein god idé å tenke over kva ein faktisk har. Sjå gjennom skapet: kanskje du har ein kjole som du hadde glømt? Det har iallfall eg funne ut fleire gongar. Nokre kjolar kan også «bli nye» om du kjøper eit belte eller har eit nytt smykke til. Strømpebukser, sko og hårfrisyrer er også kjekke å variere med om du vil gjere ein gammal kjole ny. Og kva med å bruke bunad? Det gjorde eg sist jul – bunaden min vert skammeleg lite brukt og det var kjekt å ta den fram att. Om du ikkje har noko på lur sjølv, kan du også sjekke om det fins noko du kan få eller låne av andre. Kanskje det finst uoppdaga vintage-skattar på loftet heime?

Bruktklede er eit godt alternativ. Eg har dog inntrykk av at det er mange om beinet når det kjem til fine bruktkjolar. Men ein kan være heldig. For to år sidan såg eg ein utruleg fin kjole i brokade i svart og gull i utstillingsvinduet på Uff. Det var etter stengetid, og eg visste ikkje om den passa, men eg måtte prøve. Eg kom så tidleg eg kunne neste dag, og den passa akkurat! Slikt skjer meg ikkje ofte: det er fort gjort å gjere bomkjøp på bruktklede. Eg har kjøpt fleire kjolar som eg har lagt bort i påvente av passande utkledningsfestar. Og eg har fleire gongar vore på nippet til å kjøpe kjolar som er for tronge. Sjekk alltid om det er mulig å sy ut. Om det ikkje er ekstra stoff å ta av, må ein berre gi seg og la kjolen bli til glede for nokon som er ein størrelse mindre.

Om fine, brukte kjolar er uråd å finne og du bor i Oslo, kan du ta ein tur på Monsoon i Bogstadveien. Det er ei britisk kjede med mykje kjolar som nyleg har komme til Norge. Eg har ikkje vore der enda, men veit at Monsoon kjem forhaldsvis bra ut av det når det kjem til etikk. Det samme gjer Zara.

Om ikkje nokon av desse grønne råda fører fram, så har du i alle fall prøvd. Men om du er opptatt av klede og etikk, kan du engasjere deg gjennom å skrive under på opprop som dette. Du kan også lese Framtiden i våre hender(FIVH) sin guide til meir etiske klede her. FIVH oppfordrar ikkje til boikott, men heller til engasjement for at kleskjedene skal skjerpe seg.

Og husk på det same for nyttårsaftan. Det kan jo hende det går an å bruke den same kjolen til nyttår óg?

Standard

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s