Uncategorized

Saksa frå søndagsavisa

Oda_krohg_aftenposten_1887 Eg har ete sein frukost og lese Aftenpostens kulturdel, og fekk lyst å dele to sitat frå artiklar eg vart begeistra over.

Det første sitatet er henta frå Dag Hessen sin artikkel om Jared Diamonds nye bok om den menneskelege levemåtar, som heiter: The World Until Yesterday: What Can We Learn from Traditional Societies? For den som ikkje har hørt om Diamond, så er han professor i geografi og fysiologi i tillegg til at han har bakgrunn i fleire andre fag. Han blir kalla populærvitenskapelig og tverrfaglig og skriv på ein måte som gjer bøkene hans ganske oppslukande, synes eg. Eg har så langt lest Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed som gjorde stort inntrykk på meg med sine detaljerte beskrivelsar av samfunn som gjekk til grunne. Før denne kom Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies. Begge desse er oversatt til norsk, og saman med den siste (som ikkje fins på norsk enda) utgjer desse bøkene ein slags trilogi. Så no har eg nok å lese for ei stund! Men tilbake til Hessen sine betraktningar etter å he lese boka:

«Til tross det materielle overskudd har det oppstått et relasjons- og meningsunderskudd. Forfedrenes kamp for et bedre liv er kronet med seier, men forbannelsen ligger i ønskets oppfyllelse. (…) Vi er evolusjonært utmeislet for de små fellesskap, utfordringen er å innse at disse ikke kan være seg selv nok, men at vi også har forpliktelser overfor det store vi.»

Som Hessen seier, gir ikkje Diamond nokon klare svar på kva vi kan gjere, og det gjer ikkje Hessen sjølv heller. Men her har vi noko å tygge på, iallfall. Det neste sitatet er frå Gunn Hild Lem, som skriv nettopp om forpliktelsane ovanfor det store vi, utan at ho brukar akkurat det uttrykket. Ho byrjar med å seie: «Gi meg de brennende hjerter, så kan vi ta en prat om sindighet», og avsluttar slik:

«Jeg ønsker meg en solidaritetsbevegelse som tør å innrømme hvilke prosjekter som feiler, en miljøbevegelse som tør å være ærlige om hvilke miljøtiltak som har effekt og hvilke som nærmest er for syns skyld, en humanisme som tar alvorlig at religiøs tro er et helt sentralt element i mange menneskers tilværelse, og religiøse som ønsker å forsvare andres rett til å leve sitt liv i tråd med egne overbevisninger – uten at noen av dem mister troen på at verden kan og bør bli bedre enn den er i dag.»

Standard

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s