mat og drikke

Lettsalta torsk

Her kjem oppskrifta på enda eit klassisk fiskemåltid slik eg har blitt servert det i oppveksten. Eg har inntrykk av at mange ikkje veit korleis dei skal tilberede fisk. Det fins nok meir fancy måtar å tilberede lettsalta torsk på enn eg har gjort her, men salttorsk er så godt i seg sjøl, at ein gjerne kan gjere det kjapt og enkelt og få eit fortreffande måltid ut av det!

Dette treng du:
Lettsalta torsk, 200-300 gram eller meir per person
2-3 gulrøtter per person
purre
smør

Potetstappe:
Potet, ein meir per person enn til vanleg
smør
salt
mjølk

Slik gjer du:

For å spare tid, brukar eg å skjære poteten i små terningar og koke den på rist. (Hvis ein kokar småbitar med potet uten rist, kan dei gå i oppløysning i vatnet)  Mens poteten kokar, kan skjære gulrøtene i to til fire bitar og la dei koke i ein liten kjele med vatn. Så skjær eg purren varmar opp rikeleg med smør i ein kjele og puttar purren i og let den stå og putre i smøret.

Deretter skjær eg og fisken i passlege serveringsstykke. Når fisken skal tilberedast, har du to valg. Enten kan du varme opp vatn i ein passe stor kjele og la fisken trekke forsiktig (absolutt ikkje boblokoke!) i 6-8 minutt i vatnet. Eit anna alternativ, som eg har begynt med, er å trekke fisken på rist. Dette passar best om ein har ei stor rist som er høgt over vatnet. Då skal fisken stå på middels varme i 7-10 minutt. Fordelen med denne metoden, er at det er lettare å unngå at fisken dett frå kvarandre. Eg brukte den samme rista som for potetane, og trekte fisken medan eg laga potetstappe.

Når poteten er så mjuk at den sprekk opp når du stikk i den, er den klar for stapping, og du kan helle av vatnet. Sett igang fisken og la den trekke. Ha smør og littegrann mjølk i potetane. Om du har stavmiksar, kan du bruke det, men vær forsiktig! Eg synes potetstappa blir for «glatt» om du står for lenge med stavmiksaren. Berre trykk den lett ned, og så kan du heller bruke ein stappar eller berre røre etterpå. Ha oppi salt og meir mjølk og smør til du synes stappa har passe smak og konsistens.

Og ikkje gløm gulrøtene! Stikk i dei med ein kniv for å kjenne om dei er blitt passe mjuke. Når ein lagar enkel mat, blir utfordringa å koke/trekke alt passe mykje. Torsken er helst ferdig etter den nevnte tida, du kan ta ut eit stykke og skjære i midten om du er usikker. Ha helst torsken vekk frå vatnet og over i ei form eller på tallerkenen når den er ferdig.

Og ikkje gløm purresmøret! Det er ferdig når purren byrjar å bli mjuk. Da er det berre å forsyne seg med rikeleg av alt og så kan du nyte eit lettlaga, men herlig balansert måltid.

Standard

2 thoughts on “Lettsalta torsk

Legg att svar til ragni Avbryt svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s